För den som föredrar andra aktiviteter framför musik och underhållning går det att hitta både roliga, intressanta och något annorlunda saker att se och göra. Här nedan tipsar vi om några av dem.

Guidad tur bland takåsarna i Stockholm

Vill du uppleva huvudstaden från ovan? Det låter sig göras väl förankrad i säkerhetslinor och med en stor portion mod, i vad som kan beskrivas som en kombinerad klättring/sightseeingtur. Men det är ingenting för den som är höjdrädd!

Tänk att få se Gamla Stan, Riddarholmen, Riksdagshuset och andra historiska byggnader från 43 meters höjd – en minst sagt svindlande tanke. Rundturen tar cirka 1, 5 timme och leds av certifierade guider som kan berätta om Stockholm ur ett annorlunda perspektiv.

Besök katakomberna under Göteborg

Att se sin egen hemstad med nya ögon och ur ett annorlunda perspektiv kan ge en ny syn på tillvaron. I Göteborg kan du gå med på en stadsvandring, åka spårvagn eller varför inte besöka Göteborgs undre värld genom en guidad rundtur i stadens katakomber.

Göteborgs historia tar dig med på en resa från den bäst befästa staden i Europa till gamla stadsmurar, skyddsrum, fästningar och bastioner. Det är en vandring på cirka 1, 5-2 timmar som genomförs av kunniga stadsguider.

Besök på en 4H-gård

Själva grundidén med en 4H-gård är att den ska efterlikna en svensk bondgård så mycket det bara är möjligt. Djuren ska helst vara svenska lantraser. Det som odlas ska vara sådant som kan växa på svenska gårdar och helst ska man vara självförsörjande när det gäller kött, grönsaker, baljväxter, örter osv.

Svenska 4H-gårdar håller i allmänhet öppet året runt. Ofta finns det också fina cykel- och vandringsleder, bra fiskevatten, möjlighet till kanotpaddling, ridning och en rad andra aktiviteter för såväl barn som hela familjen att prova på i samband med ett besök. Många erbjuder dessutom hembakat i det egna lilla fiket, samt besök hos gårdens djur med möjlighet att klappa, mocka, mata osv. 4H-gårdar finns över hela Sverige.